OPĆI UVJETI

Opći uvjeti poslovanja

Opći uvjeti poslovanja Eko marketa su sastavljeni sukladno sa Zakonom o zaštiti potrošača, na temelju preporuka i međunarodnim kodeksima za elektroničko poslovanje.

Internetska stranica Eko market (dalje u tekstu »eko-market«) je u vlasništvu poduzeća BTI KI Trening d. o. o. (dalje u tekstu »ponuđač«). Prilikom registracije u sistem eko-market posjetitelj dobije korisničko ime, koje je jednako adresi njegove elektroničke pošte, te lozinku. Korisničkim imenom i lozinkom korisnik je nedvosmisleno određen i povezan s unesenim podacima. S registracijom posjetitelj postane korisnik te ostvaruje pravo na kupnju. 

Opći uvjeti poslovanja vezani su na korištenje internetskih stranica eko-marketa, prava korisnika te poslovni odnos između ponuđača i kupca.

Dostupnost informacija

Ponuđač se obavezuje da će kupcu uvijek jamčiti slijedeće informacije:

 • identitet poduzeća (naziv i sjedište poduzeća, broj registra),
 • kontaktni podaci koji korisniku omogućavaju brzu i efikasnu komunikaciju (e-pošta, telefon),
 • bitne karakteristike robe odnosno usluga (uključujući poslije-prodajne usluge i jamstva),
 • raspoloživost proizvoda (svaki proizvod ili usluga, koja je u ponudi na internetskoj stranici, treba biti raspoloživa u razumnom roku),
 • uvjeti isporuke proizvoda ili izvršenja usluge (način, mjesto i rok isporuke),
 • sve cijene moraju biti jasno i nedvosmisleno određene i evidentno mora biti istaknuta informacija o obuhvaćenom porezu i troškovima isporuke,
 • način plaćanja i isporuka,
 • vremensko trajanje ponude,
 • rok, u kojemu je još moguće odstupiti od ugovora i o uvjetima za odstup, te ako i koliko kupca košta povrat proizvoda,
 • objašnjenje postupka prilikom reklamacije, uključujući sve podatke o kontaktnoj osobi ili službi za odnose s kupcima.

Ponuda proizvoda

Zbog same prirode poslovanja putem interneta ponuda eko-marketa se ažurira i mijenja često i brzo.

Načini plaćanja

Ponuđač omogućava slijedeće načine plaćanja:

 • gotovinom pouzećem (pošiljku isporučuje dostavna služba ili Hrvatska pošta),
 • uplatom na račun UniCredit banke SI56 2900 0005 1124 386 upravitelja eko-marketa - BTI KI Trening d. o. o. (nakon ponude / predračuna),
 • putem platnog sistema Paypal.

Ponuđač kupcu ispostavi račun na trajnom i/ili elektroničkom mediju, s raščlanjenim troškovima i uputama, kako odstupiti od kupnje i vratiti proizvode ako je to potrebno i moguće. 

Kupoprodajni ugovor (narudžba) je u elektroničkom obliku pohranjena na poslužitelju ponuđača i kupcu dostupna u svakom trenutku u njegovom korisničkom profilu (Moj profil).

Cijene

Internetska cijena vrijedi za sve članove eko-marketa. Član kluba eko-market postane svatko, tko se registrira na internetskoj stranici Eko marketa. 
Sve cijene imaju uračunat PDV, osim ako nije izričito drugačije navedeno. Cijene vrijede u trenutku predaje narudžbe i nemaju unaprijed određeno trajanje.

Cjenik za isporuku (s PDV):

 • do 610 HRK (80 EUR) = 30,5 HRK (4 EUR) odnosno protuvrijednost u HRK,
 • iznad 610 HRK (80 EUR) = besplatno.

Hrvatska pošta prilikom isporuke pošiljke naplaćuje naknadu za uslugu sukladno sa cjenikom Hrvatske pošte.

Cijene vrijede u slučaju plaćanja gore navedenim načinima plaćanja uz gore navedene uvjete.
Usprkos iznimnim naporima da bi zajamčili najažurnije i najtočnije podatke može se dogoditi da su podaci o cijeni pogrešni. U tom slučaju, ili u slučaju da se cijena proizvoda tijekom obrade narudžbe promjeni, ponuđač će kupcu omogućiti odstup od kupnje te istovremeno ponuditi rješenje na obostrano zadovoljstvo.

Kupoprodajni ugovor između ponuđača i kupca je sklopljen u trenutku kada ponuđač potvrdi narudžbu (kupac primi elektroničku poruku o statusu). Od tog trenutka su sve cijene i drugi uslovi fiksni i vrijede za ponuđača i kupca.

Popusti

Ponuđač može određene proizvode tijekom određenog vremena ponuditi po sniženoj cijeni. Akcijska cijena je objavljena uz normalnu cijenu ili je posebno naznačena.

Postupak kupovine

U internetskoj trgovini mogu kupovati samo punoljetne osobe
.

 1. Nova narudžba Nakon otpremanja narudžbe kupac primi obavijest putem elektroničke pošte da je narudžba zaprimljena. Kupcu su na internetskoj stranici ponuđača uvijek dostupni podaci o statusu i sadržaju narudžbe.
 2. Obrada narudžbe Narudžba ide u daljnju obradu kada ponuđač pregleda narudžbu, provjeri dostupnost naručenih proizvoda i narudžbu potvrdi odnosno s razlogom odbije. Ponuđač može radi provjere podataka ili jamčenja točnosti isporuke kupca pozvati na njegov kontaktni telefonski broj. Nakon potvrde narudžbe ponuđač promjeni status narudžbe u "U obradi". Kupac može narudžbu opozvati samo u fazi dok je status narudžbe "Nova narudžba" (nekoliko sati nakon izdavanja narudžbe). S promjenom statusa narudžbe iz "Nova narudžba" u "U obradi" neopozivo je sklopljen ugovor o kupnji naručenih proizvoda između kupca i ponuđača.
 3. Roba poslana Ponuđač u dogovorenom roku robu pripremi, pošalje i status narudžbe mijenja u "Poslano". Kupac može status narudžbe pratiti preko internetske stranice (Moje narudžbe), gdje su navedeni i postupci povrata robe, reklamacije i savjeti gdje se javiti u slučaju kašnjenja prilikom isporuke ili pritužbe.

Opoziv narudžbe

Opoziv narudžbe moguć je odmah nakon slanja narudžbe (dok ima narudžba status "Nova narudžba". Kupac u pisanom obliku putem elektroničke pošte info@eko-market.net obavijesti ponuđača da želi opozvati narudžbu. Kada je status narudžbe "U obradi" narudžba se ne može opozvati, no kupac još uvijek može odstupiti od kupnje (gl. niže).

Isporuka

 • Ponuđač robu odnosno uslugu isporučuje u dogovorenom roku.
 • Ponuđač si pridržava pravo odabira proizvoljne dostavne službe, ako je na taj način narudžba izvršena učinkovitije i u skladu s cijenom/troškovima slanja, kao što je navedeno prilikom narudžbe.

Sigurnost

Ponuđač koristi primjerena tehnološka i organizacijska sredstva za zaštitu prijenosa i čuvanju osobnih podataka i plaćanja.

Zaštita osobnih podataka

 • Ponuđač se obavezuje k trajnom čuvanju svih osobnih podataka korisnika.
 • Ponuđač će osobne podatke koristiti isključivo za potrebe ispunjavanja narudžbe (slanje informativnih sadržaja, ponuda, računa) i ostalu potrebnu komunikaciju.
 • Korisnikovi podaci u nikakvom slučaju neće biti dostupni neovlaštenim osobama.
 • Za čuvanje osobnih podataka odgovoran je i sam korisnik tako da brine za sigurnost svog korisničkog imena i lozinke.

Komunikacija

Ponuđač će s korisnikom stupati u kontakt preko komunikacijskih sredstava na daljinu samo ukoliko se korisnik tome izričito ne protivi. 

Reklamne elektroničke poruke sadržavat će slijedeće:

 • jasno i nedvosmisleno bit će označene kao reklamne poruke,
 • pošiljatelj će biti jasno vidljiv,
 • različite akcije, promocije i druge marketinške tehnike bit će označene kao takve. Isto tako bit će jasno predstavljeni uvjeti sudjelovanja u njima,
 • jasno će biti predstavljen način odjave od primanja reklamnih poruka,
 • ponuđač će izričito poštivati želju korisnika da ne želi primati reklamnih poruka.

Mišljenja / komentari korisnika

Mišljenja odnosno komentari korisnika te recenzije proizvoda koje napišu kupci su dio funkcionalnosti eko-marketa te su namijenjeni zajednici korisnika. Ponuđač omogućuje pisanje mišljenja svih registriranih korisnika eko-marketa koju prije konačne objave ponuđač pregleda. Ponuđač ne objavljuje mišljenja odnosno priloge koji su na bilo koji način uvredljivi, opsceni ili koja po mišljenju ponuđača ne nude koristi drugim korisnicima i posjetiteljima.
Objavom mišljenja ili komentara korisnik izričito pristaje na uvjete korištenja i ponuđaču dozvoljava objavu dijela ili cjelokupnog teksta u svim elektroničkim i drugim medijima. Ponuđač ima pravo sadržaj koristiti bez vremenskog ograničenja i u bilo koju svrhu koja je u poslovnom interesu ponuđača, uključujući i objave u reklamnim ili drugim marketinškim komunikacijama. Autor mišljenja ujedno izjavljuje i jamči da je vlasnik materijalnih i moralnih autorskih prava za napisana mišljenja i komentare te da ta prava neisključivo i bez vremenskog ograničenja prenosi na ponuđača.

Odricanje od odgovornosti

Ponuđač se u potpunosti trudi jamčiti ažurnost i pravilnost podataka koji su objavljeni na njegovim internetskim stranicama. Unatoč tome karakteristike proizvoda, rok isporuke ili cijena mogu se mijenjati tako brzo da ponuđač ne stigne popraviti podatke na internetskim stranicama. U tom slučaju ponuđač će kupca obavijestiti o promjenama i omogućiti mu odstup od narudžbe ili zamjenu naručenog proizvoda. 

Ponuđač ne odgovara za sadržaj mišljenja o proizvodima koje napišu posjetitelji. Ponuđač mišljenja prije objave pregleda i odbije ona koja sadrže očite neistine, zavaravaju ili su uvredljiva. Ponuđač ne odgovara za informacije navedene u mišljenjima te se odriče svih odgovornosti koje izviru iz informacija u mišljenjima. 

Iako se ponuđač trudi prikazati točne fotografije prodajnih proizvoda sve fotografije potrebno je smatrati simboličnim. Fotografije ne jamče karakteristike proizvoda..

Pritužbe i sporovi

Ponuđač  poštuje mjerodavno zakonodavstvo o zaštiti potrošača. Ponuđač se u potpunosti trudi ispunjavati svoju dužnost uspostaviti učinkovit sustav rješavanja pritužbi i odredbi osobe s kojom se, u slučaju problema, kupac može povezati putem telefona ili elektroničke pošte. 

Ponuđač  će u roku od pet radnih dana potvrditi prijem pritužbe, obavijestiti kupca o dužini trajanja rješavanja te ga u potpunosti obavještavati o tijeku postupka. 

Ponuđač  je svjestan da je ključna karakteristika spora s kupcem, barem što se tiče sudskog rješavanja, njegov nerazmjer između ekonomske vrijednosti zahtjeva i troškova, koji bi nastali prilikom rješavanja samog spora. To je i glavna prepreka da kupac ne pokrene spora na sudu. Zato će se ponuđač maksimalno potruditi sporove rješavati sporazumno.


Politika povrata

Pravo na odustajanje od kupnje, povrat robe

Kupac koji je izvršio narudžbu proizvoda u internetskoj trgovini EKO MARKET (www.eko-market.net) može, ako nije zadovoljan s naručenim proizvodima ili želi iz bilo kojeg razloga odustati od ugovora (kupnje), u roku od 14 dana od prijema proizvoda obavijestiti (u pisanom obliku ili na e-adresu info@eko-market.net) poduzeću da odustaje od ugovora bez navođenja ijednog razloga za svoju odluku. U roku od 30 dana nakon pisane obavijesti robu u nepromijenjenoj količini i neoštećenu treba poslati na adresu poduzeća (BTI KI TRENING d. o. o., Novi svet 6, 4220 Škofja Loka, Slovenija). Čak i ako u roku od 14 dana nakon primitka robe kupac robu vrati, to se smatra obaviješću o odustajanju od ugovora. Kupcu u roku od 30 dana nakon prijema obavijesti vraćamo sva izvršena plaćanja bez zahtjeva kupca.

Troškove proizašle iz postupka povrata robe snosi kupac. Vraćeni proizvodi moraju biti nekorišteni, neoštećeni te u originalnoj ambalaži. Kupac mora uz vraćenu robu obvezno priložiti kopiju računa.

Reklamacija

Kupac može robu reklamirati ako ta nema karakteristike koje je ponuđač izričito obećao, ako je ponuđač poslao pogrešne proizvode, u pogrešnoj količini, boji ili na bilo koji drugi način postoji odstupanje od narudžbe kupca.

Kupac može robu reklamirati u roku od 14 dana od kupnje i zahtijevati trenutnu zamjenu za jednak, besprijekoran proizvod ili na temelju u zakonski navedenom roku i pod uvjetima za uvažavanje reklamacije stvarne pogreške.

U slučaju reklamacije kupac može, sukladno sa zakonskim ograničenjima, zahtijevati zamjenu proizvoda, njegovu popravku ili povrat novca. U zadnjem primjeru ponuđač zadržava pravo da za vrijeme kupčevog korištenja robe obračuna najamninu prema važećem cjeniku, no najviše u iznosu za koji se je, tijekom korištenja i zbog korištenja, proizvodu smanjila tržišna vrijednost.

Kupac može robu koju reklamira vratiti tako da ju osobno donese ili ju o trošku ponuđača i po prethodnom dogovoru s ponuđačem vrati poštom. Ako želite robu vratiti o našem trošku, o tome se morate dogovoriti s referentom eko-marketa, koji će na vašu adresu poslati službenika dostavne službe koji će preuzeti robu. Drugačiji način povrata o našem trošku nije moguć. Ne prihvaćamo pošiljke s otkupninom!

Povrat oštećenih pošiljki

Ako je paket fizički oštećen, u njemu nedostaje sadržaj ili izgleda da je otvaran, onda mora kupac pokrenuti postupak reklamacije kod dostavne službe koju trenutno koristimo. Postupak je slijedeći: nas obavijestite, mi vam po dogovoru pošaljemo službenika dostavne službe koji preuzme paket u jednakom stanju u kojem ste ga primili (bez dodavanja ili oduzimanja sadržaja) te ispunite reklamacijski zapisnik. U suradnji sa dostavnom službom pobrinut ćemo se da se reklamacija riješi u najkraćem mogućem roku.

Važno

Kad proizvod koji reklamirate ili garanciju vraćate ponuđaču eko-marketu (BTI KI TRENING d. o. o.), morate priložiti kopiju računa. Adresa za povrat robe ponuđača je BTI KI TRENING d. o. o., Novi svet 6, 4220 Škofja Loka, Slovenija. Preporučujemo vam da koristite dostavnu službu koja omogućava praćenje pošiljke te da robu na prikladan način pripremite za transport (sigurno pakiranje). Troškove slanja uvijek krije pošiljalac, osim ako je unaprijed drugačije dogovoreno. Ne prihvaćamo pošiljke s otkupninom.

Članovi

Članske cijene su dostupne svima koji se prilikom kupnje učlane/registriraju na internetskoj stranici Eko marketa.
Prilikom učlanjenja bit ćete zabilježeni kao vjerni kupac i to vam donosi do minimalno 10,00 % popusta ili više na određene proizvode. Pored toga dobit ćete i članski broj koji možete upotrijebiti prilikom slijedeće kupnje – na taj način ne trebate ponovno upisivati svoje podatke!

Ako imate za nas dodatna pitanja, stojimo vam na usluzi na broju +385 1 8000 210 ili nam pošaljite elektroničku poruku na info@eko-market.net.

E-NOVOSTI